Trav & Galopp

Trav och galopp har sina entusiaster de med. De som följer och spelar på trav och galopp har verkligen mycket att hålla reda på. Form, status, yttre förutsättningar, längd på banan, typ av start och så vidare och så vidare.

Kusken, den som kör hästen, är en vital faktor i trav. Skickligheten på dessa varierar men det finns ytterst skickliga kuskar världen över. Material i form av en sulky, vagnen som hästen är fäst vid och som kusken sitter på, kan också vara avgörande. Ekipaget springer motsols, vilket bara i sig är lite udda, runt en oval bana som mäter 1000 meter i omkrets på de flesta banorna. Den totala distansen varierar mellan 1640 meter, 2140 meter, 2640 meter eller 3140 meter. En del lopp är på 1609 meter. Det kan man kalla för travsportens sprintdistans. Ponnyhästar brukar tävla i 1140 meter.trav & galopp

De tre största travländerna är Frankrike, USA och här i Sverige. Det finns en enorm marknad för trav i Sverige. Totalt körs det trav på 33 banor i Sverige. Det körs trav i Sverige varje dag under året utom en dag, nämligen på julafton. Sverige har även en mängd med storlopp, där det största loppet är Elitloppet. Den tävlingen går alltid av stapeln sista helgen i maj och lockar mycket publik och det är alltid en härlig stämning bland spelsugna travnördar. Elitloppet körs på Solvalla, som ligger en bit utanför Stockholm centrum. Runt 30 000 personer brukar befinna sig på Solvalla under finaldagen vilket är söndag.

Spelet på trav omsätter väldigt mycket i Sverige under ett år. Svenska staten äger och har full kontroll över ATG, som betyder AB Trav och Galopp. Via ATG kan du spela på trav. Och spelas det gör det sannerligen. Det finns massor av system av olika dignitet du kan spela på och summorna varierar kraftigt.

I bland ligger en jackpott ute på varianten som heter V75. Det innehåller sju lopp och körs alltid på lördagar på olika banor runtom i Sverige. Prickar du in 7 rätt och är ensam vinnare kan du vinna åttasiffriga belopp. Systemen kan vara komplicerade och ska du spela på trav så bör du noga läsa på vad som gäller angående de olika travspelen.

Du kan som sagt spela varje dag, utom julafton, på trav och det krävs mer skicklighet än till exempel casinospel.

Trav innebär att hästen travar. Allt flyter som på. I galopp är det annorlunda. Där galopperar hästen. Galopperar en häst i trav måste den lägga sig sist i travet och galopperar en häst på upploppet diskas den.

Apropå galopp. Att galoppera går fortare än trav. Galopp är inte så utbrett i Sverige. Det finns ett fåtal banor. Du kan dock naturligtvis spela på galopp. Rider du och styr en galopphäst kallas du för jockey.

Galopp spelar du även via ATG. Är du intresserad av galopp så surfa in där och ta reda på mera. Sen är det bara att välja en häst. I trav och/eller galopp, göra ditt spel och sen hoppas att hästen du spelat på gör sitt jobb så att du förhoppningsvis slipper jobba mindre på grund av en finfin vinst!