Poker

Detta spel har ju funnits i olika varianter väldigt länge. Redan runt år 900 före kristus körde kineserna en variant av poker. Sedan har det under åren framkommit och spelats mängder av poker på olika sätt. Idag innehåller en kortlek 52 kort och det var i slutet av 1830-talet som det började användas.

Numera är det främst Texas Holdem och Pot limit Omaha som är populärt. I Texas Holdem får du två personliga hålkort. Den eller de du spelar mot får detsamma. På bordet finns alltid en small och big blind. Det är så kallade försatsningar och den lilla blinden är hälften så stor som big blind, men ibland kan den vara lika stor. Att small och big blind är lika kan så vara fallet i så kallade cash game (kontantspel) där small och big blind är densamma hand efter hand. Sedan inleder den som är först efter big blind att agera, den så kallade under the gun (utg). Det finns tre alternativ att agera på. Fold (läggning), call (syn, av big blind) eller raise (höjning). Väljer du att raise och spelet är Texas Holdem No Limit så får du satsa hur mycket du vill av det du har att spela för på bordet. Du måste dock höja minst det dubbla av big blind. Sen går man medsols runt bordet, spelare för spelare, och det är även tilltåtet att reraisa (kontrahöja), även kallade att 3-betta. Du kan även 4-betta (höja en fjärde gång) eller 5-betta (höja en femte gång). Skulle du 6-betta (höja en sjätte gång) är man oftast inne med alla pengar man har i spel.poker

Sedan sker en så kallad flopp. Det innebär att ett kort bränns och läggs undan i leken och du får tre öppna kort. En satsningsrunda sker igen. Då alla är klara med sina bets (satsningar) eller alla har checkat (passat), bränns ett kort och det  kommer en turn (fjärde kortet). Check eller bet gäller även då. Sedan bränns ett kort en sista gång och det kommer det femte och sista öppna kortet. Här är det även check eller satsa som gäller. Det gäller då att få ut den bästa handen av Tills en har vunnit potten och nästa hand spelas.

Du kan även välja att folda (lägga dig) och det kan man göra pre flop (innan flopp), post flop (efter flopp), på turn eller på river.

Det finns även olika termer man använder sig och små knep för att krydda spelet ytterligare. Som till exempel en straddle. Det innebär att du lägger den dubbla stora blinden som under the gun och då får den prata sist. Som en extra stor blind. Det är vanligt i cash game och det medför att insatserna höjs.

I pokerformen Omaha gäller samma regler som till Texas Holdem men skillnaden är att du använder dig fyra hålkort i stället för två. Det finns därmed fler varianter att få in en bra sluthand.

Jo, händernas rangordning är detsamma som gammal hederlig femkortspoker där par minst värd och en royal straight flush, 10-A (ess) i en stege och i samma färg. Det vill säga i antingen ruter, hjärter, klöver eller spader.

Men börja inte med olika termer och saker som krånglar till det hela. Börja enkelt och koncist. Lär dig grunderna och reglerna. Hur mycket du ska satsa och så vidare kommer eftersom ju mer du spelar.

En av de mest kända pokerspelarna genom tiderna, Doyle Brunson, sade:

”Det tar några minuter att lära sig spelet, men en livstid att bemästra det.” Du lär dig hela tiden med andra ord. Öka!

Poker kan man spela på nätet hos världens största pokerrum PokerStars – Känt från både TV och media med kända sportprofiler som Christiano Ronaldo och Tomas Brolin.